STORYBOARD



Langkah-langkah penyediaan jeruk buah-buahan.
Terdapat beberapa langkah dalam penyediaan jeruk buah-buahan. Penjerukan adalah salah satu proses pengawetan yang boleh digunakan untuk memastikan jeruk tersebut boleh di makan dan tahan lama. Kaedah yang digunakan adalah kaedah yang mudah untuk diikuti oleh penonton. Buah yang dipilih untuk dijadikan contoh ialah buah mempelam ataupun mangga.
LANGKAH JALAN CERITA
GAMBAR
1
Penyediaan bahan-bahan dan memperkenalkannya

2
Proses pemotongan buah yang ingin dijerukkan. Video ini menunjukkan salah satu cara pemotongan iaitu cara memanjang. Sebelum buah dipotong, buah haruslah dikupas terlebih dahulu. Selepas itu buah dipotong kepada tiga bahagian dan seterusnya potong memanjang.



3
Langkah ini menunjukkan proses melarutkan air garam. Bahan yang utama adalah garam yang dilarut di dalam air suam

3 A
Basuh buah-buahan terlebih dahulu sebelum memasukkanya kedalam bekas yang mengandungi larutan air garam dan sejatkan sehingga kering.
Masukan buah yang telah disejat kedalam bekas yang berisi larutan garam itu tadi. Seterusnya di simpan semalaman di dalam suhu bilik.
Selepas semalaman diperam, larutan garam tersebut dibuang dan digantikan dengan air suam dan gula dimasukan dan dikacau sehingga larut.



 , peramkan campuran tersebut di bawah suhu bilik dalam masa dua hari untuk mendapatkan hasil yang sempurna
 Buah-buahan yang telah diperam boleh di makan dan dihidangkan


 

No comments:

Post a Comment